Miód prosto z pasieki na zalesiu, miody, pyłek, propolis, pasieka, Kraków
Akacjowy
Miód akacjowy
W stanie płynnym miód akacjowy ma barwę jasno-słomkową do zielonkawej. Niekiedy może być nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów, długo nie krystalizuje się. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego. Miód o delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromacie, harmonizującym z kwiatami akacji. Odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż wszystkie inne miody nektarowe. Charakteryzuje się najmniejszą zawartością pyłków w stosunku do innych miodów. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Ze względu na delikatny smak i aromat oraz odpowiednią konsystencję jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt. Zalecany dla chorych z lekkimi (nie insulinowymi) postaciami cukrzycy. Osobom tym poleca się eliminowanie z diety cukru buraczanego, czyli sacharozy i zastępowanie go miodem.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3