Miód prosto z pasieki na zalesiu, miody, pyłek, propolis, pasieka, Kraków
Lipowy
Miód lipowy
Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę od zielonkawożółtej do jasno-bursztynowej, pozyskiwany na przełomie czerwca i lipca. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistożółtego. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą. W smaku jest on dość ostry, często lekko gorzkawy. Miód lipowy odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną, uważany jest powszechnie za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego oraz chorobach reumatycznych. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła, wywiera ponadto działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Miód lipowy polecany jest także w chorobach serca i układu krążenia. Działa łagodnie moczopędnie, nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Wywiera łagodne działanie rozkurczające i uspokajające. Wyjątkowo skuteczny w leczeniu schorzeń ginekologicznych oraz schorzeniach układu nerwowego. Miód lipowy z uwagi na dużą zawartość fruktozy jest również cennym środkiem dla chorych na cukrzycą niezależną od insuliny (cukrzyca typu II).
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3