Rzepakowy

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, pozyskiwany w ciągu około trzech tygodni na przełomie kwietnia i maja. W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany zostać nektar. Krystalizuje się szybko przyjmując barwą białą lub szaro-kremową z drobnoziarnistą, mazistą konsystencją. W smaku bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów. Duża zawartość cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i fruktozy, czyni go przydatnym w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia. Pomocny również przy schorzeniach wątroby i dróg oddechowych, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Jest także nieodzowny w codziennym odżywianiu, niezależnie od wieku. Miód rzepakowy ceniony jest także w leczeniu chorób z przeziębienia oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych na tle bakteryjnym, takich jak zapalenie gardła i zapalenie błony śluzowej nosa. Ponadto łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu. W schorzeniu tych poleca się picie ciepłego mleka z miodem rzepakowym. Miód ten jest również ceniony jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3